Maria Ingelsson

Den nya världen

Maria Ingelsson bloggar om livet som svensk jurist på en start-up i Silicon Valley, med en blandning av stort och smått, privat och professionellt. Detta är en extern blogg utanför Uppgångs utgivaransvar

The End

Uppsala Det sägs att tre år är den magiska gränsen för att driva bolag. Klarar du dig igenom ditt tredje år så kan företaget överleva hur länge som helst.

Min blogg blir inte äldre än tre år. På dagen faktiskt. Den 17 april 2015 skrev jag mitt första inlägg, och idag skriver jag mitt sista. Totalt blev det 136 stycken. 

När jag började blogga bodde jag fortfarande i Svartbäcken i Uppsala och stod inför en flytt till Silicon Valley med hela familjen. Planen var att stanna i två år. Jag såg fram mot att skriva om nya sätt att se på världen på, men också om en ny värld i digitaliseringsrevolutionen. Bloggen blev mer personlig än jag hade räknat med, ibland nästan som en dagbok. Politiska händelser blandades med personliga tankar och reflektioner över typiskt amerikanska fenomen - och livet i övrigt. Jag har skrivit om Trump, #metoo, bilar (det blev totalt fem bilbloggar tror jag!), resor, saknad och hemlängtan. Jag har betraktat amerikansk sjukvård, demokrati, rättsuppfattning, klädkultur, prydhet, barnuppfostran och kö-mentalitet. Några bloggar blev aldrig skrivna - den om hemmaroboten Alexa till exempel, eller den om betydelsen av det svenska fikat. 

På sista tiden har det varit svårt för mig att skriva. Inte bara på grund av tidsbrist, utan också därför att utifrånperspektivet på USA inte längre är lika starkt. "Den nya världen" är helt enkelt inte så ny längre. Mina bloggar om USA poäng och Californication är väl tydliga tecken på min begynnande amerikanisering. 

Bloggen är slut, men jag och familjen bor kvar i USA ett tag till. Hur länge till? Ja, det är den ständigt återkommande tiotusenkronorsfrågan. I Silicon Valley, där en månad känns som ett år och där nya vänner känns som gamla, är det helt ok att säga ”vi vet inte, alla i familjen mår bra nu och det är det som är viktigast”. I Sverige, däremot, förväntas vi kunna ge ett definitivt svar, om inte på datumet så i vart fall på året.  

Det jag vet är att den dagen vi flyttar hem igen, så kommer det förtjäna en ny blogg om utanförskap och nya rutiner. Att flytta hem igen, efter några år utomlands, är inte längre att "komma hem". Du har blivit en annan än den du var, och du känner dig inte längre 100% hemma någonstans. Men i gengäld har du två hem, och det är oändligt mycket värt. Jag tror jag skrev det i en blogg förut, att dig själv bär du alltid med dig, och det är en viktig insikt. Relationer och upplevelser späds inte ut av att blandas med nya, tvärtom upplever jag att de intensifieras.

Tack till alla er som följt mig under de här åren, och till Uppgång som låtit mig blogga! Det har varit fantastiskt kul, och jag kommer sakna både er och skrivandet.  

 

Värd sin vikt i guld

Uppsala Dags att resa till Sverige igen. Kolla flygbiljetterna, packa väskan, fram med pass och greencard. Teckna livförsäkring. Javisst, den här gången kändes avresan på något vis extra ödesmättad eftersom jag det sista jag gjorde på väg till flyget var att betala in premien för en livförsäkring. Den säkerställer att min man och våra barn kan bo kvar I huset åtminstone nåt år, om jag försvinner i en snödriva i Sundsvall eller om planet hem skulle krascha över Grönland.

Jag har bytt job och behövde ordna en ny livförsäkring, eftersom den gamla automatiskt löpte ut. Lätt ordnat tänkte jag, fyll i en ansökan och kryssa “Nej” på alla frågor om potentiellt allvarliga sjukdomar. Trodde jag ja. Men icke.

Två saker lärde jag mig. 

  • Blanketter och försäkringar är ALDRIG en enkel sak i USA. Kryssa i ett formulär sa du? Nej, snarare 51 minuter telefonintervju med en sjuksköterska, som inte nöjde sig med att prata med mig om min egen hälsa utan ville veta allt om mina föräldrars eventuella sjukhistoria också, och dessutom bad om en fullständig deklaration av både tillgodohavanden och skulder (så fullständig att jag efteråt var tvungen att dubbelkolla att hon verkligen hade ringt från försäkringsbolaget och inte var ett scam).
  • När du passerat 40 är det nog rätt ovanligt att du kan kryssa “Nej” på alla frågor om potentiellt allvarliga sjukdomar. I mitt fall var det ett sedan länge läkt diskbråck som väckte sjuksköterskans särskilda intresse. Jag fick redogöra i detalj för varje sjukgymnasttimme jag spenderat hos Stanford health. Och jo, jag kände mig rätt medelålders.

Ovanpå blanketterna och intervjun skulle ett blodprov tas. "Ingenting att ta lättvindigt på", sa vår försäkringsmäklare, "om man vill hålla premien nere - FÖR RESTEN AV LIVET". Hon sa åt mig att sova ordentligt inför proven, inte göra någon tung träning kvällen innan eftersom det kan frigöra toxiner i kroppen, jag skulle äta mycket grönsaker dagarna innan och hålla igenom på övrig kost eftersom de skulle mäta mit BMI, hon tyckte också att jag skulle yoga eller meditera samma morgon som jag tog proven, för att på så vis hålla pulsen nera. Jojo, tänkte jag, det där blir nog bra, och jag gick rakt emot hennes råd och åt en rejäl brakmiddag med goda vänner lördagen innan måndagens provtagning, där det bjös på bade efterrätt och ädlare drycker.

Så kom måndagen. Och jag kom på mig själv att vara nervös på riktigt! Och rejält besviken på mig själv som inte klarat av att dricka grönsaksjuicer ens denna helg, när det var en livslång försäkringspremie som stod på spel. Skulle jag ringa och säga att jag var sjuk, att jag måste ställa in? Nej, jag hann inte, jag behövde försäkringen innan februari. Så jag andades så lugnt jag kunde när sjuksköterskan kom hem till oss för att ta prover och höll tummar och tår för att resultaten skulle bli hyfsade.

Nu, bara några dagar innan januari löpt ut, kom svaret via mail från min försäkringsmäklare Jacqueline:

Congrats to you Maria!!!!  I just got the firm offer on your Life Insurance!

Your Life policy was issued at the best rate we offer! This means you are in MUCH better health than the average population!  Congrats!!!! 

Älskade Jacqueline, du kommer med glädjebud! Jag känner mig pånyttfödd, inte en dag över 20.

Så på vägen till flyget svängde jag snabbt förbi försäkringsbolaget och betalade min LÅGA premie. Nu är jag redo för allt (eller om det är min man som är redo för allt, det är ju han som får pengarna om jag dör). Och jag har lite samma känsla som när ens skruttiga Toyota Corolla överlever bilbesiktningen ett år till. 

 

"Like a good neighbour. State Farm is there." (fast i alla fall mina grannar är mindre frågvisa)  

The Office Hug

Menlo Park Jag har börjat på ett nytt jobb sen några veckor tillbaka, som ansvarig för juridik och HR på ett svensk-amerikanskt bolag med huvudkontor i Palo Alto. En av mina första uppgifter var att uppdatera vår amerikanska Employee Handbook och jag fick därför anledning att borsta av mina kunskaper i kalifornisk arbetsrätt.

Okej, en amerikansk Employee Handbook är nånting helt annat än en svensk Medarbetarpolicy. Till att börja med är den ca 10 gånger så tjock. Sida upp och sida ner beskriver den in i minsta detalj hur man ska klä sig, hur flextiden fungerar, vad man får och inte får säga. Första gången jag läste en amerikansk Employee Handbook blev jag alldeles matt. Men herregud, vi är vuxna människor som arbetar här, ska vi BEHÖVA vara så detaljerade verkligen? Vart tog förresten det EGNA ANSVARET vägen? Fast med tiden har jag förstått att uppskatta detaljrikedomen. USA, eller i alla fall Silicon Valley, är fortfarande betydligt mer mångkulturellt än de flesta arbetsplatser i Sverige, och då finns det en poäng i att vara tydlig. På svenska arbetsplatser finns betydligt fler outtalade regler, än som syns i medarbetarhandboken. För den som förstår de outtalade reglerna är det inga problem, men för en som kommer utifrån (säg en svensk jurist som ska börja jobba på ett amerikanskt techbolag) är det ganska svårt att veta vad som gäller om det inte uttalas i klartext nånstans. 

Hur som helst, i varje kalifornisk Employee Handbook av självaktning, ingår ett avsnitt om Sexual Harassment. Vilket fick mig att börja läsa på lite mer om kramar på jobbet. Jag har alltid varit åt det kramiga hållet själv och har till och med fått det som feedback av en chef en gång, att jag borde kramas mindre i professionella sammanhang. Jag har ändå kommit undan rätt så bra med det, tycker jag, och behandlats med respekt även av de styrelsekollegor, myndighetsrepresentanter, klienter och andra som jag kramat.

Men här i USA - tja, lite annorlunda tydligen. Här ska jag nog begränsa kramandet. Jag läste en blogg på temat, och ska dela med mig av några av mina viktigaste take aways:

  • Krama aldrig en underordnad, om det inte är för att trösta efter en riktigt tuff händelse, t.ex. att en nära anhörig har avlidit, eller för att fira en jobbframgång, t.ex. ett stort kontrakt som den underordnade precis rott i hamn.
  • Om du kramar en kollega, viska inte samtidigt: Du luktar gott. Eller, förresten: viska inte nånting alls.
  • Kramas gärna på det grabbiga sättet, ni vet med en lätt dunk (inte smekning!) på ryggen.
  • Krama aldrig en kollega bakifrån. Aldrig.
  • Och så viktigast av allt: om du överhuvudtaget tvekar om det lämpliga i att kramas just där och då, kramas då INTE.

Hem och öva helt enkelt. Maria, kramas inte. Kramas INTE.

Bring Christmas on

Oakland international airport Det här är en blogg som jag skriver därför att jag borde. För att den stått på att göra attgöralistan en längre tid nu, tillsammans med andra viktiga pensa, såsom köpa julklappar, skicka julkort, rensa kylen, packa väskorna, gå på dansens terminsavslutning, lära hunden gå i koppel, måla om garaget… Och nu är året snart slut och allt på listan måste vara klart. För varje år tror jag att livet tar slut den sista december.

Hittills har det inte hänt, och jag hoppas det inte händer i år heller. Om det gör det går jag in i evigheten med en hund som inte går särskilt städat i koppel (men hon är gullig på andra sätt) och ett garage som verkligen behöver målas. Bloggen är klar i alla fall, och allt det andra på listan också.

Min december har gått i tre faser.

  • Fas 1: I’ve got this. Tillbaka i Kalifornien efter en vecka på Hawaii. Börjar så smått på nya jobbet, känner mig utvilad och väldigt fokuserad. Vet att december kommer bli en intensiv månad, men är inte särskilt bekymrad. I’ve got this.
  • Fas 2: Eller? Gulp! Var det en bra idé att onboarda ett nytt jobb samtidigt som jag trappar av på det gamla? Det blir väldigt lite tid över till annat än jobb märker jag. Ovanpå det är ett par av mina styrelseuppdrag i ett skede som kräver en hel del engagemang. Och så julen ovanpå det. Schemat för sverigevistelsen ska läggas, julklappar inhandlas, julkort skickas, väskor packas. För att inte tala om hus som ska utsmyckas med kulörta lampor och uppblåsbara Mickey Mouse Santa, och halta hästar som ska ledas varv på varv på varv runt stallområdet. En förkylning kommer smygande och ger mig nästan panik. Ok, en frisk jag kan klara mig på bara väldigt få timmars sömn, men en sjuk jag tappar marginalerna. Gulp! Jag vet att jag är stressad när jag bryter ihop över en röstrobot som inte hör vilket social security number jag försöker tala in när jag ringer försäkringsbolagets kundtjänst, eller när jag blir förbannad på Alexa som inte förstår om jag vill lyssna på dagens News Flash i vardagsrummet eller köket.
  • Fas 3: Skön känsla. Inatt klockan 1, när väskorna var packade för resan hem till Sverige och sista jobbmailet skickat, då släckte jag nöjt lampan och kröp upp i dubbelsängen bredvid vår vita labrador (hon fick sova där eftersom jag hade dåligt samvete för att lämna henne på hundhotellet resten av veckan). Äntligen! Det löste sig, i år igen. Allt hanns med. På vägen hem från jobbet sitter jag still vid ett rödljus och tittar på kvinnan i bilen till höger. Hon diggar stenhårt och sjunger med till musiken hon lyssnar på. Jag vrider upp min egen radio.

Så, nu är allt redo. Bring Christmas on.

Kuaui - en reseblogg

Menlo Park Hawaii som resmål har alltid känts väldigt exotiskt (och ganska ouppnåeligt) för mig som svensk – en lång och dyr resa, och ett halvt dygns tidsskillnad. Min uppfattning om öriket har varit begränsad till hula hula, kokosnöt och ananas, papegojor och Elvis Presley.

När man bor i Kalifornien är Hawaii betydligt mer tillgängligt (tank Kanarieöarna) och på Thanksgiving break (vårt höstlov) åkte vi dit en vecka med barnen.

Hawaii består av flera öar, och vi valde att resa till Kuaui, "the Garden Island" eller "den gröna ön" (den kallas så eftersom det regnar mycket där och naturen därför grönskar året om). Det är en ganska liten ö, som ligger nästan längst bort av alla öarna. Jag visste ganska lite om ön innan vi åkte dit - typ att Mark Zuckerberg har ett fritidshus där, att det är den av öarna i Hawaii som är minst exploaterad, och att naturen är fantastisk. Men med hjälp av en hyrbil från Dollar och Andrew Doughtys ”The Ultimate Kauai Guidebok, Kauai Revealed” lärde vi känna ön betydligt bättre på de 7 dagar vi tillbringade där.

Här är mina bästa minnen från resan, så här en vecka senare:

Lihue

Vi valde att bo i Lihue på östra sidan av ön, nära flygplatsen. Lihue är en rätt trevlig ort, men inte spektakulär i sig. Vi var ändå nöjda eftersom staden ligger mittemellan den norra och västra delen av ön, vilket gjorde att allt vi ville se låg inom en timmes bilresas avstånd.

Poipu

Första dagen ägnade vi åt beachhäng i Poipu, på södra delen av ön. Vintern är en ganska regnig och blåsig årstid på Kuaui, och då är den lite lugnare södra sidan den bästa för snorkling och solande. Snorklingen var helt ok, med en hel del fina fiskar, men vi såg tyvärr inga sköldpaddor trots att de ska vara ganska vanliga här. Reven var också ganska slitna, åtminstone närmast stranden där vi höll till.

Helikopter

Andra dagen flög vi helikopter över ön, med bolaget Blue Hawaiian Helicopters. Det kan jag verkligen rekommendera! Vi hade tur med vädret, så det var goda flygförhållanden och klar sikt, och vi kunde flyga in i kratern som en gång gav upphov till hela ön. Kuaui är en otrolig häftig ö, eftersom naturen är så orörd, vild och omväxlande, och vi såg både canyon, regnskog, regnbågar, stränder och klippor. En helikoptertur ger en fantastisk överblick och guiden var väldigt kunnig (och dessutom en duktig och stabil pilot, vilket var skönt för en höjdrädd människa som jag!!), och det var en perfekt utgångspunkt för resten av veckan. Vi fick bland annat lära oss att det var här på Kuaui som Jurassic Park och delar av Pirates of the Carribean spelades in, och att en av världens farligaste hiker finns här, www. kalalautrail.com. Vi fick också lära oss att ön är så pass oexploaterad, eftersom det är ett fåtal familjer som äger merparten av ön, och de har bestämt sig att låta marken stå orörd. Bra där! (ett filmtips på temat: The Descendants med George Clooney, som förresten filmades mestadels på Kuaui)

Hanalei

Tredje dagen åkte vi hela vägen till Kee beach på norrsidan. Där drack vi kokosmjölk med sugrör direkt ur nöten, tittade på grottor och ett vilt och stormande hav. Tyvärr var stränderna avstängda på grund av starka strömmar, som är vanliga såhär års.

 

Polihale Beach och Waimea Canyon

Fjärde dagen utforskade vi västra delen av ön. Det var den häftigaste utflykten, tyckte jag. Vi började med Polihale Beach, en flera kilometer lång strand som var nästan helt folktom. Det var för höga vågor för att bada, men det var en otroligt häftig naturupplevelse att få hela den stranden för oss själva.

Vi åkte sedan vidare till Waimea Canyon, som ibland kallas ”the Grand Canyon of the Pacifics”. Inte utan rätta, det var nästan lika maffigt som Grand Canyon tyckte jag. Och med en regnbåde dessutom.

 

På vägen hem kom regnet indragande över havet, och drog över den privatägda ön Niihau (köpt av familjen Robinson för 10 000 USD år 1864). Nästan lite magiskt. 

Och annars då?

Om dåligt väder:
Resten av veckan hade vi lite sämre väder, med en del regn och blåst, och vi gjorde inga längre utflykter. En av dagarna testade vi Kuaui Escape Room, där hela familjen blev inlåst i ett rum och fick i uppdrag att samla ledtrådar som skulle hjälpa oss att komma ut ur rummet – som Fångarna på Fortet liksom. Vi kom ut med 10 minuters marginal, och fick uppleva både teamkänsla, problemlösning, spänning och skratt. 

Får man tråkigt på resorten när det regnar, kan man annars åka och titta på ett av många vattenfall, eller varför inte besöka ett hinduiskt kloster?

Ökultur:
En kväll besökte vi en sk Luau, där vi åt en festmåltid med helstekt gris, och sen fick se en show med huladansare. Väldigt turistigt och ganska likt grisfest, men ändå kul att ha sett. Tror jag.

(Ölkulturen? Tja, vi hittade i alla fall ett bra mikrobryggeri, så helt fel är den inte, se http://www.kauaibeer.com/).

Höns:
Överallt på ön (men inte inne på resorten som tur var) springer vilda höns omkring. Tydligen tog de sig ut ur sina burar under en tropisk storm för många år sen, och sen dess har de vandrat fritt. Och förökat sig. Läs mer på: https://kauaiblog.wordpress.com/2013/03/12/kauais-wild-chickens-the-good-the-bad-and-the-ugly/ (för övrigt en riktigt kul blogg för den som vill veta mer om Kauai)

Mat:
Maten är fantastisk på Kauai! Vi åt mycket papaya och ananas, och så tonfisk förstås. På sötsidan testade vi Hawaiian shave ice, som jag tyckte var ”sådär” allvarligt talat – som en snöboll som någon hällt sirap över. (Jag skrapade bort min is efter ett tag och gick direkt på vaniljglassen som låg gömd under) 

Semesterö:
Hawaii är en ö som verkligen uppmuntrar till ledighet. Jag hade i alla fall riktigt dålig mobiltäckning så snart jag lämnade resorten. Frustrerande ibland, men bra för semestermoralen eftersom telefonmöten med jobbet inte var att tänka på. Även tidsskillnaden underlättade att ta semester – 11 timmar tidsskillnad gör att man sover merparten av svensk kontorstid.

 

Det är inte ofta jag lämnar ett resmål och känner att jag gärna åker tillbaka till samma plats, men Kauaui tillhör defintivt den kategorin ställen man gärna återvänder till. Naturen är fantastiskt och stället har en bra energi. Bra ställe att ladda batterierna på alltså.

Namn: Maria Ingelsson
Familj: Gift med Erik. Två barn, 12 och 13 år.


Bor: West Menlo Park, utanför San Francisco.
Jobbar som: VP Legal and HR, Automile Inc. Styrelseuppdrag i bl.a. Rusta och SH Bygg.
Gör på fritiden: Tränar på gym och springer. Äter middag med goda vänner. Uppfostrar min bångstyriga labrador, rider, bloggar, handlar på Costco...