Thomas Sonesson

Uppsalaentreprenören

Thomas Sonesson skriver om entreprenörskap och om livet som företagare, vad som driver honom och om passionen för att starta eget.

En modig mästare

Uppsala På måndagskvällen var det nypremiär för butiken och skrädderiet Mäster Arnes på Drottninggatan. Ny ägare är den drivna och modiga entreprenören Joumana Sassine. Joumana har sedan tidigare drivit sin butik på Stora Torget, men storsatsar nu i och med att hon tagit över Mäster Arnes verksamhet. 

Här ser vi Arne i mitten tillsammans med sin vän Christina till höger och Joumana till vänster. Både köpare och säljare ser väldigt glada ut och det är väl så det skall se ut när man har gjort affär, eller hur?

Stolt visar Joumana upp flaggorna från födelselandet Libanon och hemlandet Sverige, som varit hennes bas i 15 år. 

Namnet Mäster Arnes blir kvar, men innehållet har breddats en del. Dessutom är Joumana en duktig sömmerska så skrädderiet kommer defintivt att vara en röd tråd i verksamheten. 

Lite överraskande stötte jag på Per Holknekt i butiken, en av många beundransvärda entreprenörer. Med en bakgrund som professionell skateboardåkare och sen bland annat grundare av Odd Molly är Per verkligen en förebild bland entreprenörer. Dessutom föreläser Per om sina erfarenheter och kommer faktiskt till UKK i oktober. Det skall i alla fall jag lyssna på. 

Det minglades naturligtvis som sig bör. Kul att få prova lite libanesisk plockmat och träffa andra nyfikna gäster. 

Inte bara smokingar och långklänningar. Uppsalas snyggaste paraplysortiment prydde skyltfönstret. 

Kul för oss Uppsalabor att en så unik butik som Mäster Arnes kommer att finnas kvar. Det kan vi tacka Joumana och hennes medarbetare för. Vi håller tummarna såklart. 

Ledarskap och moral!

Uppsala Relationsdagen "Uppsala tar ansvar" är en av fyra Relationsdagar. Detta är tillfällen då Uppsalas beslutsfattare träffas och diskuterar viktiga frågor samt nätverkar. Det här ger perfekta möjligheter att mingla och skapa nya kontakter. För det är ju mycket enklare att både lösa problem eller göra affärer när man känner varandra. 

Evenemanget gick av stapeln på UKK som vanligt. Dagens tema är kanske det viktigaste av alla - hållbarhet. Ett område som kommer att vara högsta prioritet hos alla beslutsfattare i framtiden. Vare sig man vill eller inte. Annars är man rökt. 

Först en gemensam frukost. Sen inledde Marcus Oscarsson dagens event. TV-profilen som 2016 utsågs till Sveriges bästa politiska TV-kommentator 2016. Många av oss känner säkert igen honom från det amerikanska valet, där han engagerat ledde oss genom valets snårigheter. Idag var uppdraget att hålla ihop och presentera dagens spännande programpunkter. 

Först ut bland föreläsarna var människorättsjuristen Parul Sharma. Parul är ordförande för Svenska regeringens delegation för FN:s hållbarhetsmål - agenda 2030 och hennes föredrag bottnade i det arbetet. Parul pratade mycket om vikten av ledarskap för att nå förändring, samt att moral blir allt viktigare. Här kom bland annat debatten om skatter kontra lagen upp och att moral blir ett allt starkare laddat ord, när lagarna inte hänger med. 

Agenda 2030 består av 17 olika områden som kuggar i och påverkar varandra. Något som upprörde Parul var att korruption inte hade en egen ruta, eftersom den typen av girighet många gånger omöjliggör att andra förbättringar sker och är otroligt skadligt. Men någonstans hade hon sen hittat ämnet som en underrubrik, även om det inte hade det fokus hon önskat. 

TV-meterologen och Uppsalabon Per Holmgren, berättade om sin syn på klimatförändringarna och hur vi närmar oss en katastrof. Att vi svenskar är en promille av jordens befolkning, men förbrukar dubbelt så mycket av jordens resurser. Minst! Så nog gav han oss något att fundera på, om vi inte gjort det tidigare. Vi får nog vänja oss med att förändra hur vi lever våra liv. 

Därefter var det dags för våra politiker att pitcha om hållbarhet i tre minuter var. Det kändes som alla partier hade ungefär samma budskap, men med lite olika vägar dit. Det som alltid är intressant är om ord blir verklighet. En annan sak som är otroligt viktigt är just ledarskapet. Det kan man fundera på om det är tillräckligt kraftfullt. 

Dagens mest imponerande föreläsning tyckte jag Maria Strømme stod för. Hon forskar i nanoteknik, dvs i partiklar som är så små att en atom känns som ett bowlingklot. Att ge sig in på att recensera nanoteknik skall jag inte göra. Men man känner ändå stort framtidshopp till forskning som kanske helt kan bota cancer, kan göra batterier av cellulosa eller att ta fram material som både får bort plasten i förpackningar och dessutom göra dem helt bakteriedödande. Bara för att nämna några vitt skilda områden. Att man dessutom tror sig kunna utveckla teknik, som gör att sjuka kroppsdelar kan "byta ut sig själva" känns mer eller mindre som science fiction. Hur som helst kändes Marias föreläsning fantastisk och ett positivt inslag i en annars relativt mörk dag. 

Sist ut var en 17-årig världsstjärna. Tonåringen Xiuhtezcatl Martinez från Colorado, som redan som barn bestämde sig för att kämpa mot klimatförändringarna. En fantastisk förebild för unga och som både talat inför FN:s generalförsamling samt stämt amerikanska staten för miljöbrott. När han sedan avslutade med en hip hop låt, var de stående ovationerna en självklarhet. Med förebilder som denna kille, kommer nästa generations unga att få extra styrka och bara acceptera ledarskap som visar vägen mot en friskare jord. Här får vi äldre banne mig se till att ge dem vårt stöd. 

HemNJET

Uppsala Idag har evenemanget "Uppsala tar ansvar" gått av stapeln. Nätverket Relations fjärde Relationsdag för året och kanske den vikigaste. Hur skapar vi en hållbar framtid. Mer om hela evenemanget kommer jag att skriva om i en separat blogg. Denna viker jag till ett innovativt initiativ som snabbt släcktes av Hemnet.

Idén kom från mäklarfirman Widerlöv i Uppsala som är en samarbetspartner till Uppsala Stadsmission. På ett helt genialt sätt hade man hittat ett sätt att beskriva problemen med hemlösheten i Uppsala och bidra till en insamling. 

Så här såg deras bostadsannons ut som man lagt upp på Hemnet. Bland alla dyra fina lägenheter dök denna upp. Så långt från alla bostadsbubblor man kan komma och med ett budskap om "bostad för en dag" för 270:-. Tanken var att man skulle bidra med 270:- för att ge en hemlös tak över huvudet för en dag och naturligtvis dela vidare. 


Nu gillade inte Hemnet detta. Efter två timmar släckte man ned annonsen och möjligheterna att dela och få ut budskapet blev mycket svårare. Men om ni är intresserade att se annonsen och förhoppningsvis bidra med en slant kan du gå in via länken https://widerlov.se/tillsalu/CMBOLGH4MQ2MGFNG8O6CGSJ. 

Som styrelseordförande i Uppsala Stadsmission tycker jag det känns det tråkigt att så viktiga frågor inte kan hanteras generösare. Så det får bli en stor tistel till Hemnet. Jag förstår att det finns riktlinjer för denna typ av gerillamarknadsföring, men nog hade man kunna bjuda på det i ett så angeläget sammanhang. 

En arena med mersmak!

Uppsala I fredags var det premiär för Uppsalas nyaste storhotell. Vid Gränbyfältet, granne med UTK-hallen, har man på rekordtid byggt ett 8-våningshotell med ett extra fokus mot idrotten. Därav valet av namn - Arenahotellet. 

Om man börjar med att reflektera lite över byggtiden. I Uppsala är man ju van att varenda gatstump som skall åtgärdas tar hur lång tid som helst. Här har vi raka motsatsen. Inte ens ett år har detta tagit från start till premiär. Kanske något att studera för andra aktörer i stan. 

Om vi backar bandet lite och går några år tillbaka i tiden. Framlidne Uppsala-företagaren Folke Bennbom, med ett väldigt stort hjärta för idrotten i Uppsala, fick en idé och skapade en vision. "Ett hotell som skulle bli en symbol för Uppsala som en stad som satsar på ungdom, idrott och hälsa". Tyvärr hann inte Folke få uppleva att hans idé blev verklighet. Men Folkes hustru Heléne Bennbom var på plats och var självklart en av huvudpersonerna på invigningen. Här tillsammans med Anneli Sonesson. 

Här ser vi en annan av kvällens huvudpersoner. Hotelldirektör Jenny Engström som strålade alldeles extra denna högtidliga kväll. 

Som sig bör skall ju en invigning ha en bandklippning. Tillsammans med ägarbolaget Part AB:s VD Anton Lundholm klippte Jenny bandet och förklarade Arenahotellet officiellt invigt. 

Därefter fick vi alla ta oss ut i novemberkvällen och man bjöd på ett fyrverkeri utöver det vanliga. 

Spännande satsning med bland annat extra långa sängar för långa idrottare som t ex basketspelare och spelrum för Fifa-spelande tjejer och killar, när man har ungdomslag på besök. Ett grymt spännande initiativ som betyder mycket för Uppsala i allmänhet och för Uppsalas idrott i synnerhet. Att hotellet dessutom var väldigt trivsamt, modernt och välkomnande gör nog att det lockar många andra gäster än idrottsutövare. 

För dom pigga

Uppsala I morse var det dags för Vakna Uppsala. Frukostnätverk för de morgonpigga. Idag var det extra kul, då det var fullsatt. Över 200 personer som träffades, åt frukost och lyssnade på aktuella händelser i Vakna Uppsalas morgonsoffa. 

Veronica Westerling är den som håller ihop aktiviteten och intervjuar gästerna på scenen. Under ca två timmar får man en rejäl dos av aktiviteter i stort och smått. Här kommer ett axplock. 

Först ut var Almtuna med VD/Sportchef Andreas Klingberg. I Almtunas regi har man startat ett projekt man kallar "tillsammans" och där man engagerar nyanlända att bli en del av föreningslivet. Vid sin sida har han Aftab Hussein och Odin Lindell som är operativt ansvariga. Kul att nästan hälften av deltagarna i hockeyverksamheten är tjejer. När frågan kom "varför", svarade man att som nyanländ tjej så vet man inte att hockey är en sport som främst killar spelar. Intressant, eller hur?

En annan av morgonens gäster var Frida Leijon. Uppsalas framgångsrika och prisbelönta konditor, som nu öppnat eget bageri i Salabackar. Frida berättar att hon alltid drömt om att bli egen företagare och att skillnaden mellan bagare och konditor är att konditorn bakar med våta ingredienser. Alltså mycket grädde, smör etc. 

En annan alltid lika aktuell gäst var Sofi Lahyani som fick berätta om Ung Företagsamhet. Fyra år har Sofie arbetat som regionchef och är den person som driver den kanske vikigaste frågan i skolan. Elevernas UF-år. 

Sist ut var Uppsalas nya näringslivsdirektör Charlotte Skott. Skall bli spännande att arbeta med Charlotte i förbättringsarbetet med Uppsalas företagsklimat. Efter en knapp månad på sin nya tjänst handlar det mycket om att åka runt och träffa Uppsalabor. För oss företagare är rollen Charlotte har otroligt viktig. Nystart och full fart framåt såklart. 

 

Reklamation blir reklam

Uppsala I fredags blev det trassel när vi skulle flyga med SAS hem från Hong Kong. Inställt flyg och ombokat via London. 8,5 timmar försenade kom vi hem. Väldigt trötta. Ibland händer sånt även om det är surt att komma till flygplatsen och inse att det blir lite stökigare än tänkt att komma hem. Visst blir det rörigt när ca 300 resenärer skall bokas om, men det fungerade bra utifrån förutsättningarna. Istället för en direktflight till Stockholm blev det Cathay Pacific med mellanlanding i London.

Knappa 10 timmar blev dryga 18 och visst känns det lite surt att flyga över Gotland mot London och vänta på att få flyga tillbaka. Det var ju ändå så nära hem...

Att det ibland blir tekniska problem kan ingen rå för. Tror ingen heller vill sätta sig i ett plan där det är strul med tekniken. Det som är avgörande är hur det hanteras av SAS. Jag har alltid en viss klump i magen när det gäller reklamationer. Känner att jag måste argumentera och vara påstridig för att få rätt. När man istället får väldigt bra bemötande, vänds en befarad konflikt till en väldigt positiv upplevelse. Jag hade två kontakter med SAS och de överträffade mina förväntningar.

Visst är det viktigt att man har bra service och kunden i fokus när allt fungerar. Men det är när något strular som det ställs på sin spets. Tänk vad många företag som bränner sitt varumärke just i reklamationssituationer. Man lägger massor med pengar på reklam och är beredd att sabba det genom att krångla när någon kund är besviken. Därför är det väldigt roligt att skriva om SAS proffsiga och snabba hantering. Då blir man en en ännu trognare kund och i bästa fall även en ambassadör. 

Bloggare: Thomas Sonesson
Född: 1959.
Gör: Byggde Gallerix-kedjan under många år. Nu: arbetar med styrelsearbete och är engagerad i ett antal nya företag. Ideellt: Mentor till unga entreprenörer, engagerad i UF samt ordförande i Uppsala Stadsmission m m.