Thomas Sonesson

Uppsalaentreprenören

Thomas Sonesson skriver om entreprenörskap och om livet som företagare, vad som driver honom och om passionen för att starta eget.

Boost Uppsala, Boost Sverige!

Uppsala Det har varit en vecka med full fart när det gäller entreprenörskap. Den händelse som dominerat i sociala medier är naturligtvis UF-mässan i tisdags. Helt fantastiskt event.

Och idag fick Grøt UF som gjorde storslam visa upp sig på scenen under "Vakna Uppsala". Kul och välförtjänt!

En härligt häftig tjej på scenen var 10-åriga Maya Runhagen. Hon blev illa behandlad i skolan och tog upp det med sin lärare och sina föräldrar. Med hjälp av deras stöd gör hon numera föreläsningar om kränkningar, mobbning och utfrysning. Vilken imponerande tjej!

Men förutom Vakna Uppsala var den stora händelsen idag Växtzon Venture Summit på UKK. Nio inkubatorer från fem län hade samlats på UKK för att utbyta erfarenheter, bygga nätverk och kanske lyckas matcha en affärsidé med en investerare. Arrangör var Uppsala Innovation Center, som är en av världens mest framgångsrika inkubatorer med sin uppmärksammade fjärdeplats i världsrankingen. 

Under ledning av Ellinor Persson fick vi uppleva en fartfylld, innovativ och spännande dag. Efter inledningen fick vi lyssna på forskning om entreprenörskap av Magnus Klofsten från Linköpings Universitet. Om man skall ta med något av intresse så är det många bolag som startas, men väldigt få bolag som utvecklas och växer. Kanske en effekt av att Sverige har en bra jordmån att starta bolag, men inte alls lika bra förutsättningar att få bolag att växa i. 

Men forskning är en sak och verkligheten en annan. Av sju pitchande företag var två från Uppsala. Kontigo Care som har en fantastiskt intressant lösning på beroendevården var ett av dem. Grundaren Daniel Benitez affärsidé ligger till grund för produkten Previct och man växer snabbt. Dessutom har man hunnit notera bolaget på First North. På scenen berättar produktchefen Maria Winkvist om affärsmodellen på sina tilldelade två minuter. 

Det andra Uppsalaföretaget på scenen var Save by Solar. Linus Werner, VD och som grundat företaget tillsammans med Hugo Larsson, fick berätta sin tvåminuters pitch inför intresserade investerare och andra entreprenörer. Save by Solar har en väldigt spännande affärsmodell för företag när det gäller att investera i solceller på sina fastigheter. Man hade identifierat att många fastighetsägare tyckte att det var krångligt med drift, installering och skötsel av solceller. Så man har utvecklat en kundvänlig lösning som är enkel, lönsam och säker. 


Därefter var det ytterligare fem pitchar från andra län och här ser vi alla sju företagarna på scenen inför paneldiskussionen. 

Ett annat väldigt intressant inslag var när tre investerare och affärsänglar berättade om vad de tittar på innan en investering. Anette Nordvall, Stockholms Affärsänglar, Elisabeth Thand Ringqvist, NFTVentures och Sanna Westman, Creandum, gav värdefulla tips och råd. Även om de investerade i olika stadier och har lite olika strategi, hade de en sak gemensamt: Det måste finnas en kund som vill betala produkten eller tjänsten, för att man skall vara intresserad att investera.  

Slutligen fick vi lyssna på Lars Bengtsson, tidigare styrelseordförande i Donya Labs/Simplygon som har gjort en helt fantastisk resa och sålt sitt bolag till Microsoft. Summan är hemlig, men man bekräftade att ryktet 800 miljoner inte var en helt galen gissning. 

Vilken boost det är i Uppsala. Staden håller på att explodera i samarbeten, företagande och nytänkande. Samarbeten mellan Universiteten och näringslivet blir allt aktivare och nya spännande arenor skapas hela tiden. Potentialen i Uppsala är grymt stor och vi har nog bara skrapat på ytan. Kan vi dessutom förbättra företagsklimatet, så finns det bara vinnare. Och den största vinnaren är ju kommunen som får många sköna skattekronor i den kommunala kassakistan, när företagen blir fler. I Entreprenörsstaden Uppsala!

 

 

Magiskt Saluhallen

Uppsala

Många har undrat hur nya Saluhallen kommer att bli. Nu vet vi. Det blir magiskt. Ikväll var det invigning och en bit över 1000 inbjudna gäster fick en förhandstitt på vad som hänt under ombyggnaden. 

Som alltid på stora invigningar var blomsterhavet enormt. Fast en invigningsgåva var lite annorlunda. Någonstans bland alla blommor och vinflaskor fanns en liten terracottakrigare. Från några "galna" entreprenörer till några andra. 

Bakom detta fantastiska bygge står Svenssons Krogars VD David Åström (th). Här tillsammans med medarbetaren Måns Calland. 

En annan tongivande person bakom hela detta unika koncept är kökschefen Martin Andersson. Det är Martin som ser till att det vi äter smakar som det skall och utmanar våra smaklökar. 

Efter några år på "villovägar" har Daniel Wasovski kommit tillbaka. Jag tror det är många som saknat Daniel bakom bardisken. Äntligen är Danne tillbaka säger jag och jag tror många håller med. Här ser vi Danne tillsammans med Liliana Åström. 

En som hade anledning att vara glad var Micke Prisning på Feskarn. Tre månaders ombyggnad har smärtat och kostat på både tålamod och kassa. Men nu är det bara att se framåt säger Micke. Jag är övertygad om att han kommer att bidra till nya Saluhallens attraktivitet och även utveckla Feskarn i de nygamla lokalerna. 

Visst känner vi igen Feskarns fiskdisk. Men med öppna ytor runt omkring kommer det naturligtvis att bli en helt annan upplevelse. Nu kanske man till och med kan käka "Fredagsmys" på plats om man så önskar...

Bakom bardisken en trappa upp hittar vi en annan trotjänare, William Littorin. En gång i tiden tränade jag William i fotboll i Vaksala P98. Nu ser han till att jag får något drickbart i glasen. Något som påminner om att man alltid skall vårda sina relationer, för man vet aldrig när man möts igen. 

Slutigen ett stort Grattis till Lasse Svensson. Även om Lasse överlämnat drift och utveckling till David och hans medarbetare, så har Lasse en stor del i hur restaurangnäringen utvecklats i Uppsala. Det är entreprenörer som Lasse och David, som gör att vi alla får möjlighet att njuta av ställen som dessa. Som alltid är det inte byggnader och annat materiellt som gör staden, utan det är människorna. Jag har haft glädjen att fått "hänga" med den här killen under många år. Mod, drivkraft, bygga bra team, positiv inställning och lite klädsam galenskap är nog en bra kombination av egenskaper och avgörande för framgången. Brilliant tycker jag!

Invigningen slutade ikväll, men imorgon öppnar Saluhallen på riktigt. På Hyllans stora bildskärm kan man nog lista ut att det inte är slut på firandet. Känns som ett 110 års jubileum 2019 kan vara aktuellt. Men tills dess får vi njuta av det magiska som skapats i nya Saluhallen. 

 

A very scary day

Uppsala En av de dagar som kanske engagerar mest i Uppsala är Relationsdagen, denna gång under temat "Uppsala tar ansvar". En dag som definitivt manar till eftertanke och där man både får lärdom, inspiration och nya tankar. Dagen hade många spännande föreläsare och en grym  konferensier. 

Konferensier var nämligen Mark Levengood. Mark inte bara höll ordning på talare och seminarier utan bjöd på många skratt och härliga historier. 

Först ut var överläkaren i psykiatri, David Eberhard. David är underhållande att lyssna på i ett aktuellt och viktigt budskap. Som överläkare med mångårig erfarenhet av psykiatri och författare, har han erfarenheter som gör att han vet vad han pratar om. Lite smakfullt provocerande är det väl också när han beskriver den svenska naiviteten, att vi är mest extrema av alla länder och dessutom världens kanske mest lättkränkta folk. På bilden ser vi lite raljerande om våra svenska "mänskliga rättigheter". 

Därefter var det ett antal olika seminarier. Jag valde att lyssna på Sevana Bergström. Sevana lärde jag känna när jag arbetade för Sirius med Gränslös fotboll och Ronjabollen. Nu har tyvärr Sevana lämnat Uppsala, men för ett minst lika viktigt uppdrag, som CSR-ansvarig på Svenska Fotbollsförbundet. Att kämpa för flickors lika rätt till idrottsutövning är det Sevana kämpar för och här finns det gott om utmaningar. Vi har en lång väg att vandra för att både tjejer och killar skall få möjlighet att utöva idrott (inte bara killar), men med Sevana som förebild hoppas jag vi ändra det.

En annan väldigt aktuell fråga var våldet som ökar i Uppsala och framför allt alla skjutningar och tillväxten av kriminella gäng. Här var Jale Poljarevius gäst och beskrev den tuffa situationen utifrån polisens sida. 

Under ledning av seminariets moderator Jennie Claesson fick Uppsalas kommunpolitiker berätta hur de skulle göra för att komma tillrätta med den eskalerande situationen. Det kändes som alla var något så när överens. Men det som både jag och folk jag pratade undrade: Blir det verkstad eller bara snack. Vi får väl se. 
Lite intressant var när man även lyfte problemen med genusperspektivet. Det problemet kanske fanns på scenen också, där samtliga sju politiker var män...

Men så till det där med "A very scary day". En alldeles speciell gäst var The Scary Guy. Och han lever verkligen som han lär. Han ser helt enkelt väldigt scary ut. Men inte bara utseende utan även när det gäller hans identitet, för han har till och med ändrat sitt namn till "The Scary Guy". Men under den skrämmande ytan fanns ett (numera) hjärta av guld. 

Mr Scary började direkt med att kliva ned från scenen och började ge kramar. Han sa att man minst skulle ge 16 kramar per dag för att må bra. Han hade också upptäckt att när han gick på trottoarerna i Uppsala så var det ingen som log och sa godmorgon till varandra. Han uppmanade oss alla att börja med det. Säg godmorgon på vägen till jobbet och god afton på vägen hem. Och le! Vem vågar börja?

Men det som fastnade mest var hans 7 day, 7 night challenge. Det innebär förenklat att man under 7 dygn bara skall säga positiva saker om allt och alla. Kanske kan verka enkelt i teorin, men jag inser att det nog är svårare än man tror. Troligen en tuff utmaning. Om jag klarar det - vi fick med oss en övning hur vi skulle göra för att lyckas med detta själva, så vi får väl se. 

Jag kan behöva någon dag att träna, men om Scary Guy klarar det så skall jag naturligtvis klara det. Sju dygn med bara positiva kommentarer! Utmaningen börjar nu. Tror det kan betyda skillnad...

Relations VD Helena Axelid avslutade dagen med att tacka Mark Levengood för en strålande insats. Nu ser vi fram emot ett positivt avslut på 2018 och att 2019 blir ett år med ökad trygghet och inte blir ett extra "skottår". 

 

Uträknade hjältar?

San Fransisco Under en vecka har vi varit i Kalifornien. Vi har försökt lära av Silicon Valleys storhet, insupit atmosfären och träffat spännande och inspirerande människor. Veckan har varit otroligt givande, men inte lika inspirerande som när jag besökte Silicon Valley för nästan två år sedan. Inte för att jag tror att Silicon Valley tappat som nav i tech industrin. Det känns fortfarande som man lever gott på sina guldägg; Facebook, Apple, HP och Google för att nämna några. Men efter förra besöket har jag ändå undrat - vad är det egentligen som imponerar? Vilka problem löser man? 

Under veckan fick vi höra att nästan 300 företag var värderade som unicorns i dollar, dvs bolag värderade till mer en 1 miljard dollar. Dom flesta av dessa bolag har aldrig tjänat en krona (eller dollar). Har inte jakten på nästa miljardbolag gått över styr. Det här handlar inte om det jag kallar entreprenörskap utan om något helt annat. Här känns jakten på nästa värdering viktigare än kundnytta och lönsamhet. 

På vägen hem kan jag läsa i Di att fler av de anställda i Google m fl demonstrerar mot deras eget företag. Bland annat etiken i deras sätt att agera. Jag tror det är många av oss som använder dessa stora bolag ifrågasätter deras roll i livet (och samhället). Är det bra att Facebook har två miljarder användare, att Google vet och styr mer och mer av våra liv och att Amazon dödar våra lokala aktörer? Är det bra eller är det framtidens gissel?

Jag har oerhört svårt att se dessa jättars framgång som något positivt. Inte bara för att de blivit för stora, utan även för att de slår sönder det lokala näringslivet, samhällsstrukturer och mänskligt leverne, med allt vad det innebär.

Vi hade några dagar i San Fransisco. Staden med alla miljardbolag. Jag har aldrig sett fler utsatta och hemlösa. Här finns fler trasiga människor än jag sett i någon annan stad. Det borde vara otroligt pinsamt för staden och dess innevånare. Men ingen verkar bry sig. Är det så illa att man vänjer sig? I sånt fall är den här delen av världen verkligen illa ute.

Samtidigt finns de bästa universiteten här. Här finns otroligt framgångsrika företag och massor med möjligheter. En avundsvärd miljö för entreprenörskap och utveckling. Dessutom är stränderna grymma och klimatet är fantastiskt. De flesta som bor här är i världsklass och gör imponerande insatser. Snacka om paradoxer.

Nu lämnar jag och mina söner San Fransisco och ”Bay Area” (som man ofta kallar hela Silicon Valley) och är överens om en sak. Det mesta av det vi sett smakar inte så bra. Vi har aldrig sett så många trasiga människor, så otroligt många bilköer, gigantiska matportioner och så lite respekt för klimatet. Om Silicon Valley tror de skall lösa världens klimatproblem borde de börja gräva där de står. Det gör dom pinsamt dåligt.

Jag är övertygad om att det är entreprenörskap och innovationer som är lösningen på klimatutmaningarna. Men för att ha trovärdighet i det, kan man inte vara sämst i klassen på vanlig hederlig sopsortering, skita i de utsatta och köra de värsta bensinslukande bilarna. Man måste vara bra på både och.

Vi lämnar ett USA som fortfarande lever på sina forna framgångar. Men som romarriket än gång föll, kommer nog även USA att falla på sitt högmod och sin syn på sin egen förträfflighet. Till syvende och sist kanske dessa giganter är uträknade hjältar inom en inte alltför avlägsen framtid och helt enkelt tar död på dig själva. Vem vet?

 

 

 

Premiär på Dragon Gate

Älvkarleby

Under lördagen var det dags att smyga igång med den första verksamheten på Dragon Gate. Nyfikenheten har varit stor och var man än kommer får man frågan - Men va ska ni göra med Dragon Gate? Ja det är en av de saker vi skall ta reda på det närmaste halvåret. Idébanken har redan börjat fyllas på och det är bara fantasin som sätter gränser. 

I byggnaden precis utanför själva hotellområdet öppnar vi ett litet café samt en butik som vi döpt till "Titta vad vi hitta!". Här kommer man att kunna ta en fika, gå på toa eller fynda i vår tillfälliga butik. 

Butiken är en salig blandning av leksaker, muggar, kinesiska prydnadssaker, tofflor, tandborstar för att nämna något. Även stövlar som ni kan se på den här bilden.Dessutom finns det massor av terracotta krigare i olika storlekar samt andra kinesiska inredningsdetaljer. En blandning av billiga fynd med fina kinesiska prylar. 

Till exempel en kam med tidigare ägaren Mr Lis namn och logga. 

Vår största nyhet är dock Dragon Gate Challenge eller "Lös Dragon Gates gåta". När man kommer in i caféet får man möjligheten att delta i vår rundvandring innanför porten till själva torget. Med hjälp av en app och ett antal frågor man skall lösa, kommer man att lotsas runt i museet och andra omgivningar i byggnaderna.

När man gör entré i muséet möts man av denna information. Nu skall man få veta mer om Kinas storhet - Grandour of China". 

Där möts man av en 250 meter lång gång. Här får man en berättelse om alla Kinas provinser. En spännande vandring med kunskap om Kina som jag tror få känner till. 

Avslutningen i muséet är de 200 terracottakrigarna. Nog är det lite annorlunda allt. 

Efter att man kommit tillbaka till caféet, hoppas vi att man skall komma med idéer om vad man själv skulle vilja att Dragon Gate skall bli. Eller vad man skulle göra om man ägde det för en dag. Genom att vi får många delaktiga och massor med idéer tror vi att Dragon Gates "gåta" kommer att lösas, dvs vad skall vi göra för att skapa en mötesplats utöver det vanliga. 

I caféet finns även fyra st stora ledskärmar. Här kommer man att kunna läsa om projektet såklart. Men det blir också en samlingsplats för alla de idéer som vi hoppas få av våra besökare i Dragon Gate Challenge. Den som kommer med idéer kommer också att få rabatt i butiken som belöning. Men det viktigaste är att man känner delaktighet i projektet. 

På en av skärmarna har vi samlat pressklipp genom åren. Ett av dem beskriver svenska vansinnesprojekt. För många är detta avskräckande men håll med om att det kan kännas väldigt lockande också... För möjligheter är det gott om och vi möter ett stort engagemang som vi får massor av energi av. 

På en annan av skärmarna kan man se denna devis från huvudägaren Olle Larsson. Svårt är roligt, enkelt är tråkigt. Jo, nog är det ofta så man fungerar som entreprenör. Allt är definitivt inte enkelt och mycket av det man möter kräver en hel del energi för att lösas. 

Så äntligen har första konkreta steget med Dragon Gate tagits. Tills någon gång innan sommaren 2019 kommer vi att ha samlat ihop alla idéer och förslag. Det är då nya Dragon Gate börjar ta form. 

Till vänster om mig ser ni Olle Larsson och till höger Olles kompanjon Peter Strate. Det är tack var dem som jag och ett antal Uppsala-entreprenörer har fått chansen att bli delägare i detta galna och fantastiska projekt. Så här nöjda var vi när butiken och caféet fylldes med folk och Dragon Gate återigen har fått liv. 

 

 

 

För de unga entreprenörernas skull

Fagerudd I början på veckan samlades vi på Fagerudd Konferens utanför Enköping. Under ett dygn har UF-lärare haft möten och diskussioner med mentorer från näringslivet. Något som har givit massor av idéer, intryck och inspiration. Under tre år skall ett projekt under ledning av Ung Företagsamhet med åtta UF-lärare och lika många näringslivsmentorer träffas och jobba för att lära av varandra. Vid detta tillfälle var dagens ämnen "Värdskap" och "Blue Ocean Strategy". I arbetet skulle vi se hur erfarenheter från näringslivet skall kunna bidra till elevernas UF-arbete. Samtidigt får vi som arbetar som rådgivare till UF-företag en bättre insikt i skolans förutsättningar. Vi har massor att lära av varandra. 

Under temat "Värdskap" föreläste Kaija Carlson, som till vardags driver Uppdrag Köket. Målet är att se hur vi skall kunna ge eleverna en inblick i hur viktigt kundbemötandet är i alla situationer. Värdskap är ett mycket bättre ord än det mer traditionella "kundservice". Om man lyckas tänka värdskap i alla möten med sin kund, har man kommit långt i kundmötet. Om man börjar redan under sitt UF-år har man en väldigt bra grund att bygga vidare på. Detta oavsett om man blir entreprenör eller gör karriär inom något yrke. 

Under ämnet "Blue Ocean Strategy" ägnade vi tiden åt att diskutera hur det arbetssättet skall kunna användas i de unga elevernas verksamhet. Vi blev alla övertygade om att det gick att använda delar av "Blue Ocean"-tänket för att utveckla sin affärsidé. Blue Ocean innebär att man försöker hitta ett outnyttjat marknadsgap, som gör att man distanserar sig från konkurrenter. Det handlar sällan om teknikinnovationer, utan mer om att hitta enkla eller smarta lösningar på en redan befintlig marknad. 

Den som är mer nyfiken på vad Blue Ocean Streatgy innebär skall läsa den här boken. Enligt min åsikt är den en "bibel" för den som vill hitta en väg där man gör konkurrens irrilevant. 

Förutom att vi hade inspirerande föreläsningar och intressanta grupparbeten, var det väldigt spännande att diskutera de skilda världar som skolan och arbetslivet innebär. Alla var nog överens om att Ung Företagsamhet är en ovärderlig möjlighet för eleverna att möta arbetslivet och vara bättre förberedda när man lämnar gymnasiet. Hoppas vårt arbete kan inspirera fler lärare att engagera sig i UF, att fler företagare blir rådgivare och att vi får fler elever som får möjlighet att driva UF-företag. 

Bloggare: Thomas Sonesson
Född: 1959.
Gör: Byggde Gallerix-kedjan under många år. Nu: arbetar med styrelsearbete och är engagerad i ett antal nya företag. Ideellt: Mentor till unga entreprenörer, engagerad i UF samt ordförande i Uppsala Stadsmission m m.