Pia Anderson

Varumärkesledaren

Min blogg handlar om hur du som företagare kan bygga det goda varumärket, så era kunder och medarbetare blir stolta över er och blir er bästa säljare. Att bygga det goda varumärket har visat sig vara lönsamt på många sätt.

Tittar du också på Handbolls VM?

Uppsala Såg du Grundfos sargreklam? ”Support the UN Global Goals. Do the wave for the goal 13 and 6.” Jag blev väldigt nyfiken. Blev du också det?

VM är inte bara idrottsprestationer. VM är en gemenskap från tv-soffa till tv-soffa, via sociala medier och pubar. Att få heja på ett lag gemensamt, följa matcherna med spänning är inte bara underhållande utan det bygger gemenskap. Precis så vill jag att vi företagare ska jobba mot de globala målen.

Donella Meadows (2008) har tagit fram tolv hävstångspunkter som kan förändra ett system. I punkt 5 pratar hon om att förändra regler: Tänk dig att handbollen helt plötsligt fick nya regler, att du inte får ta bollen med händerna. Då blir det en ny sport. Systemet har förändrats.

I punkt 3 pratar Meadows om syftet och målet: Tänk om handbollen gick ut på att snyggast passningar vinner, då blir det också en helt annan sport.

Men just nu vill jag prata om Meadows punkt 6 som handlar om att synliggöra informationsflöden. En anledning till att sport blir så spännande är att vi från sekund till sekund får följa resultaten i realtid. Vi får även följa de andra lagens resultat och vi hoppas så klart på en finalplats.

Donella berättar om ett byggutvecklingsprojekt i Holland där elmätaren satt i källaren på det ena huset. I det andra huset placerades elmätaren i entrén. Det hus där mätaren satt i entrén hade 30% lägre elförbrukning.

För att vi ska kunna transformera våra företag in i en ny hållbar era behöver vi mäta hur väl vi arbetar med hållbarhet och synliggöra resultaten.

Uppsala stad har redan fått en rad hållbarhetspriser nu kanske vi ska ta på oss ledartröjan och skapa ett SM och VM i globala målen.

Support the UN´s Global Goals. What goals are your company doing a wave for?

Vill du veta mer? Lyssna gärna på Piapodden och gå in på www.globalamalen.se

Jag önskar mig inte Uggs i julklapp längre

Uppsala Min kompis Camilla visste vad hennes dotter önskade sig i julklapp. Ett par Uggs. Camilla jobbade hårt för att få tag på rätt modell, till ett bra pris. Julklappen var klar någon vecka före jul. Då kommer hennes dotter hem, djup upprörd över att fåren i Australien far illa och nu vill hon inte ha några Uggs längre.

Enligt Svensk Handels senaste hållbarhetsrapport handlar 7 av 10 konsumenter hållbara miljömärkta eller etiska livsmedel varje månad. 7 av 10 tycker att det är viktigt att handeln arbetar aktivt med hållbarhetsfrågan.

Vi lever i en spännande tid där transperens ger företag status, förtroende och ett existensberättigande. Tack vare digitaliseringen är det enklare för oss kunder att granska företagen bakom våra inköp.

Kundernas förväntningar och medias rapportering utvecklar hållbarhetsarbetet tillsammans med studier som visar att företag som integrerar hållbarhet in i sin kärnverksamhet även stärker varumärket och därmed lönsamheten.

Jag tänker mig för innan jag köper något nytt, jag har till exempel blivit bättre på att laga mina kläder istället. Det är dyrare för plånboken att ta hjälp av en sömmerska, men bättre för miljön och en möjlighet att bidra till fler arbetstillfällen. Jag har även börjat vara lite besvärlig i buitk, jag frågar var produkten är producerad. Av vem? Har de som producerat produkten bra arbetsvillkor? Är den ekologiskt producerad och återvinningsbar? På vilket sätt har produkterna transporterats hit? Jag brukar ställa dessa frågor till de som jobbar i butiken, jag känner mig lite jobbig men jag gör det ändå. Vanligtvis får jag till svar att jag kan ringa till huvudkontoret eller kolla på deras hemsida. Tjejen i kassan på Lindex impnerade stort på mig genom att kunna svara på alla mina frågor. Hon hade koll!

Camilla, är precis som jag, helt säker på att den yngre generationens konsumenter inte bara gör ett stort avtryck på marknaden genom att handla med hjärtat och inte bara med plånboken.

De påverkar även sina föräldrars sätt att tänka och påverkar deras köpmönster.

 

Greta 15 år och Petter Stordalen har båda rätt

Uppsala När politiker beter sig som barn i sandlådan och inte kan komma överens om vem som ska göra vad och vad som är rättvist, är det dags att vi företagare börjar agera som ansvarstagande vuxna.

Photo by Joshua Rawson-Harris on Unsplash

In en intervju säger klimatstrejkande Greta: ”Klimatfrågan är vår tids ödesfråga, det vi gör nu kan inte framtida generationer ändra på. Vi når snart en tipping point som vi inte kan gå tillbaka från”. När de frågar henne om hon ska forska på klimatet då hon blir stor, svarar hon: ”Vi har forskat färdigt och vi vet att vi måste agera nu, annars kommer det inte att finnas någon planet att forska på i framtiden”.

Petter Stordalen säger, även han i en intervju på Svt: ”Att vi måste agera nu, vi kan inte vänta på att vara överens om allting och han fortsätter med att säga ”Det är vi företagare och kapitalister som måste ta vårt ansvar och agera nu”.

Marknadsekonomins fader Adam Smiths (1723-1790) teori bottnar i småskaliga företag där både medarbetare, leverantörer, ägare och kunder tillsammans gör bra affärer. Affärer som ger alla intressenter en god utdelning fast på olika sätt. Med tiden har något gått snett i marknadsekonomins tecken. I takt med att företag vuxit upp till stora internationella koncerner och i takt med globaliseringen har företag fått ett enda fokus, kortsiktiga ekonomiska vinster för ägarna. Inte alla företag så klart, men alldeles för många.

Studie efter studie visar att företag som har ett högre syfte än att bli rikast och mäktigast är mer lönsamma. Boston Consulting Groups (2017) studie visar vad det beror på. Företag som har integrerat hållbarhet rakt igenom sin kärnverksamhet får mer engagerade medarbetare, större förtroende hos kunderna, blir mer innovativa, hittar nya kundsegment och har lättare att rekrytera och behålla medarbetare. Nudie jeans, Houdini, Polarbröd, Sandlund/Hossain och Länsfärsäkringar Uppsala är alla goda exempel på företag som driver hållbarhet rakt igenom sin kärnverksamhet.

Vi företagare behöver lyfta blicken från kortsiktiga ekonomiska mål upp till starka visioner som visar hur företaget bidrar till de globala målen. Vi behöver sedan sätta upp mål och börja agera. Starka varumärken har inte bara starka visioner utan de visar även vägen för andra på samma sätt som Greta och Petter gör. Vi behöver goda exempel och goda berättelser som inspirerar oss att hitta rätt väg. Har du några goda exempel på företag här i Uppland som du tycker vi kan lyfta fram?

Ps Om du vill veta mer om hur du bygger det goda varumärket kan du lyssna på Piapodden

Jag har en dröm

Hållbar affärsutveckling blir lönsamt om de globala målen kopplas till företagets vision.

Martin Luther King hade inte en mardröm. Han hade en dröm. Men debatten om hållbar utveckling liknar mer och mer ett mardrömslikt klimathot än en dröm om hur god världen kan bli.

I dag siktar världen mot de globala målen 2030 för att vi ska leva i en fredlig, jämlik, rättvis värld helt utan fattigdom och klimathot. Dessa mål gäller nationer, organisationer och individer och vi behöver öka takten för att nå vår dröm om en god värld. Hur du som företagare väljer att engagera dig kommer att få konsekvenser för er framtida existens.

Tänk dig nu att det är år 2050 och vi lever i en helt rättvis, jämlik och fredlig värld utan fattigdom och helt utan klimathot. Vi vet inte helt säkert varför vi lyckades vända en nedåtgående spiral.

Var det nya lagar och regler? Var det AI (artificiell intelligens) som med en intelligens större än människans hittade nya hållbara lösningar på våra problem? Eller var det AR (artificiell verklighet) som hjälpte oss att uppleva nya platser utan att använda flyget? Eller var det kundernas krav på hållbara lösningar och företagsledarnas egen vilja om att vara med och bidra till en god värld som bidrog till att vi lyckades?

På ålderdomens höst sitter du och blickar stolt tillbaka på ditt liv. Du har barnbarn och barnbarnsbarn sittandes omkring dig och du funderar över meningen med livet. Plötsligt frågar barnbarnen vad du och ditt företag var med och bidrog till så att vi lyckades vända utvecklingen i världen. Vad svarar du stolt då?

Svaret hittar du redan i dag i er vision och i de globala målen. Har ni kopplat er företagsvision till de globala målen eller har ni bara en vision som handlar om hur stora, starka och rika ni själva ska bli?

Globala Målen 2030

I studie efter studie visar det sig att hållbar affärsutveckling är lönsamt. Med en vision som har ett högre syfte än företaget självt så ökar medarbetarnas engagemang, medarbetare och kunderna blir dessutom stolta över att få vara med och bidra till en bättre värld och blir era bästa säljare.

En del företagsledare menar att det räcker att företaget drivs inom rådande lagar och regler med ett vinstintresse, för det är vinstintresset som får företag att tänka långsiktigt och att bry sig om sitt rykte. Hur tänker du?

Att ha en stark dröm, såsom Martin Luther King hade, ger inte bara en högre mening till (arbets)livet för ägare, medarbetare och kunder utan ökar dessutom lönsamheten. Sätt er vision för företaget kopplat till de globala målen så kommer vi nå en god framtid tillsammans.

Pia Anderson 
När jag var liten drömde jag om att bli fotbollsproffs, den första kvinnliga motorcykelpolisen och astronom. Idag lever jag min dröm som föreläsare, författare och processledare och har fördjupat mig inom hållbar affärsutveckling, varumärkesstrategier, medarbetarskap och ledarskap.


Jag har utvecklat modellen 5Vtill5P, skrivit böckerna Bygg ditt varumärke själv och Bygg det goda varumärket samt driver företaget 5Vtill5P och Piapodden.