I ett av hörnen på Wayne's Coffee sitter Viktor Axberg. Producenten från Uppsala har producerat låtar för artister som Ken Ring, Mwuana och Dani M. Hans debutalbum "The Lab" gästas av världsstjärnan Eminems grupp "D12", tillsammans med Saigon och Sean Price.  

– På den tiden satt jag bara och skrev till stora artister på MySpace. Några tackade ja och 2009 åkte vi ner till Danmark och mötte upp D12 på deras turné, säger Viktor Axberg.

Nu bor han i Sala backe. Enligt honom själv ett schysst och lugnt ställe. Uppsala har varit hans hemstad under hela livet och som ung upptäckte Viktor Axberg graffiti-kulturen. På den vägen lockades han till att producera beats och basgångar.

Artikelbild

| Med stora namn som Ken Ring, Dani M och Eminems grupp D12 i ryggsäcken har Viktor Ax blivit ett välkänt namn inom hiphop-världen.

– Jag har aldrig känt att jag varit speciellt duktig på någonting, så när man väl hittar något man är bra på håller man hårt i det. Du går all in, på gott och ont, säger Viktor Axberg.

I november 2018 fick vännen och kollegan Ken Ring in Viktor Axberg på ett behandlingshem för ett eskalerande drogmissbruk. Idag är han helt drogfri och känner att skivsläppet kommer precis rätt i tiden.

– Den här skivan har en tydlig röd tråd och är väldigt personlig för mig. Det ska bli roligt att få släppa albumet nu när jag tagit mig ur missbruket. Jag hade inte kunnat släppa skivan annars, säger Viktor Axberg.

Varför inte då tror du?

Artikelbild

| Viktor Ax är född och uppvuxen i Uppsala. Nu bor han i Sala backe och trivs bra där.

– Skam. Nu när jag är fri från allt kan jag stå för det jag varit med om, musik är verkligen som terapi för mig, säger Viktor Axberg.

På "Epilepsi" hittar vi många samarbeten. Låten "Du" med just Ken Ring är en spegling av Viktors tidigare liv. Låten är även en av de som betyder mest för honom.

– Den och låten till pappa, de är starkast för mig. Med musiken bearbetar man saker bättre.

Enligt honom själv har Viktor Axberg aldrig mått så bra som han gör idag, men vägen dit har kantats med svårigheter och förluster, både bortgångar av närstående vänner och inre uppoffringar.

– Sen jag kom ut från behandlingshemmet i februari har fyra av mina vänner och bekanta dött, antingen av mord, självmord eller drogöverdoser. Jag har kommit hit genom envishet, men har offrat ganska mycket på vägen.

I Uppsala fann Viktor Ax både fram– och motgångar, men framförallt fann han vänskap.

– Alla vi, jag, Dani M, Labyrinth, Rawa. Ingen kände till oss förr, men titta var vi är idag, säger Viktor Ax.