En polispatrull i Östhammarstrakten stoppade bilen en dag i slutet av december eftersom den saknade registreringsskylt fram. Föraren, en man i 70-årsåldern, berättade att det inte längre gick att fästa registreringsskylten eftersom bilen råkat ut för en kollision där fronten skadats.

Polisens kontroll visade också att föraren saknade körkort och att han kört bilen utan bilbälte. Mannen erkände båda gärningarna och förklarade att han blev av med körkortet för drygt 20 år sedan. Bilbältet använde han inte eftersom han behövde ta sig in i och ut ur fordonet så ofta. För att slippa oväsendet från varningssignalen hade mannen låst fast bältet bakom ryggen.

Den fortsatta kontrollen visade att fordonet både var avställt och belagt med körförbud. Föraren berättade att det gått över två år sedan han senast besiktigat bilen. Slutligen visade det sig att bilen hade sommardäck på det främre hjulparet, trots vinterväglaget. Mannen förklarade att de främre vinterdäcken låg kvar i ett förråd och att han inte kommit sig för att montera dem.

Föraren åtalas nu för olovlig körning, brott mot fordonsförordningen, brott mot förordningen om vägtrafikregister, bilbältesförseelse, brott mot vägtrafikregisterlagen och brott mot trafikförordningen. Mannen har erkänt samtliga gärningar. Åklagaren föreslår att tingsrätten dömer mannen till 30 dagsböter.