– Många är jättenervösa och ringer för att fråga om vi vet vad som händer med deras resor, säger Niklas Olsson, chef på resebyrån Big travels kontor i Uppsala.

Klockan är strax efter halv tolv på måndagsförmiddagen och han beskriver läget efter den tidiga morgonens besked om att resebolaget Thomas Cook gått i konkurs. Konkursen har lett till att det svenska reseföretaget Ving, som ägs av Thomas Cook, har ställt in samtliga flyg med omedelbar verkan.

De kunder som Niklas Olsson har talat med har bokat Vingresor via resebyrån, men drabbas inte akut av de inställda flygen. Deras resor ligger i stället längre fram i tiden, men kunderna är nu oroliga över om de alls kommer att bli av.

Artikelbild

| Folke Skoog arbetar på resebyrån Resman i Uppsala. Under måndagsmorgonen kontaktade han flera av de kunder som bokat Ving-resor via resebyrån.

– De har ju betalat mycket pengar. De undrar om vi ändå kan ordna så att de får åka till sitt resmål – exempelvis Aruba. Och i 99 fall av 100 så går det, säger Niklas Olsson och fortsätter: 

– Vi kan helt enkelt boka in dem på ett annat flyg och ett likvärdigt hotell som det de har bokat genom Ving. Men sen är ju frågan om Ving kommer att ge dem pengarna tillbaka för den första bokningen.

En annan som har fått hantera nervösa kunder är Folke Skoog, som arbetar på resebyrån Resman i Uppsala. På hans skrivbord ligger en papperslunta där samtliga kunder som bokat Vingresor via resebyrån finns med.

– Vi kontaktar alla berörda kunder för att tala om vad som händer och vara behjälpliga. Samtidigt kan vi i nuläget mest bara avvakta och se vad som händer, säger han.