Enligt kommunalrådet Erik Pelling (S) kommer ordningsvakterna att bli kvar i Uppsalas centrum.

– Polisen har för lite resurser för att kunna patrullera i city. Därför har kommunen täckt upp med ordningsvakter. De kommer att vara kvar så länge det behövs, säger han.

Kanske blir också vakterna en permanent del av Uppsalas stadsbild. Kommunen vill nämligen starta ett samarbete mellan de företag som har egna ordningsvakter och de kommunala vakterna.

Artikelbild

 – Vi har startat en dialog om att skapa en samordning mellan de vakter som finns i centrum. Både galleriorna,  Resecentrum och varuhuset Åhlens har egna vakter. Vi hoppas kunna samordna dem så kan de jobba över större områden. För att få det att gå i lås så måste kommunen vara med som en aktör, säger Erik Pelling.

En annan lösning skulle kunna vara att ersätta ordningsvakter med en sorts stads- eller cityvärdar som kan hjälpa folk och samtidigt fungera som kommunens ögon och öron utåt.

– Vi ser ett behov av någon form av kommunal företrädare på stan, men just nu finns inget alternativ till ordningsvakter, säger Erik Pelling.

Är de miljoner ni lägger på säkerhet väl använda skattepengar?
– Att upprätthålla lag och ordning är viktigt. Kan ordningsvakterna även se till att folk inte cyklar på gågatan så är det bra. Den respons vi får från polisen, allmänheten och företagarna i city är bara positiv. Vakterna gör nytta, säger Erik Pelling.