Trots att vi närmar oss oktober har inte hösten riktigt slagit till än. Sensommarvärmen håller sig kvar under fredagen och enligt SMHI kan det bli över 20 grader då:

– Det kommer att vara ganska mycket moln under dagen och det kan passera en del regnskurar. Under kvällen blir det blåsigt med hårda sydvästliga vindar, men temperaturen kommer ändå att ligga på runt 20 grader, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Enligt henne är det inte något ovanligt att temperaturen passerar 20-strecket i september. Under september månad har medeltemperaturen dock varit 15 grader i Uppsala.

– Det är absolut varmt men inte det varmaste man har mätt i Uppsala hittills, säger Max Lindberg-Stoltz, meteorolog på SMHI.

Han jämför med år 1999 då medeltemperaturen låg på 15,9 grader.

– Sedan kan det ändras när månaden är slut. Temperaturen brukar sjunka något i slutet av månaden och först då kan man göra en riktig jämförelse.

Under september i år har den lägst uppmätta temperaturen i Uppsala varit sju grader.

– Generellt under hela september brukar medeltemperaturen för Uppsalaområdet ligga på runt 10 till 11 grader, säger Max Lindberg-Stoltz.

Till helgen sjunker temperaturen något och ligger på 12 till 15 grader.

– Det ser ut att bli rätt molnigt på lördag. Det kommer att passera en del regnskurar under dagen och vara fortsatt blåsigt, men det finns chans till sol, säger Sandra Andersson.

Under söndagen ska vinden ha lugnat ner sig och det kan bli soligt väder med uppemot 15 grader.