I en intervju i UNT i måndags meddelade kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M) att den viktigaste valfrågan är att göra Uppsala tryggare. Samma budskap har moderaterna spridit i bland annat tidningsannonser med förslag på fler trygghetsvakter och trygghetskameror.

På torsdagsmorgonen, när företagsnätverket Vakna Uppsala hade sitt återkommande frukostmöte på UKK, blev svaret ett annat till de hundratalet gästerna i publiken.

– Det är integrationsfrågan, hur vi ska få fler personer i jobb och sysselsättning, svarade Fredrik Ahlstedt när han och Erik Pelling intervjuades på scenen av Anna-Lena Holmström, regionchef för branschorganisationen Svenskt näringsliv.

I stället var det kommunalrådet Erik Pelling (S), som utmanas av Fredrik Ahlstedt i höstens val, som plockade upp tryggheten som den viktigaste frågan.

– Det är otryggheten, vilket har visat sig inte minst den här veckan, svarade han och syftade på de senaste explosionerna vid Gottsunda centrum och Kvarntorget:

– Den utvecklingen måste vi vända och det har ju delvis koppling till integrationen.

De två kommunalråden fick också frågan om vilket beslut de kommer att ta allra först om de rent hypotetiskt får egen majoritet i valet 9 september. Då bytte de frågor med varandra igen.

– Jag skulle sjösätta en plan för integrationen. Vi behöver få alla nyanlända i arbete och det kommer att minska klyftorna i Uppsala. Kommunen kan själv bli mycket duktigare på att anställa nyanlända, svarade Pelling.

Fredrik Ahlstedt återkom i sitt svar till tryggheten som den fråga han först skulle vilja fatta beslut om.

– Jag skulle ha sagt trygghetskameror, men nu har ju det beslutet redan fattats och det ska bara verkställas av Erik. Men jag säger då att vi kommer att inrätta ett kraftfullt åtgärdsprogram för att öka servicen till företagen, svarade han och framhöll att målet är att förbättra Uppsala kommuns företagsklimatsranking med hundra placeringar.

Uppsala låg på plats 213 av 290 vid Svenskt näringslivs senaste undersökning av företagsklimatet i Sveriges kommuner.

På frukostmötet intervjuades också UNT:s vd och chefredaktör Kalle Sandhammar, Lotta Sterling från Ronald McDonald Hus samt Peppe Ekmark och Monica Werneman från företaget Papilly.