Tio personer har utsetts till ”Morgondagens Samhällsbyggande Entreprenörer 2018”. Utmärkelsen tilldelas drivna svenska entreprenörer som genom sina lösningar, tjänster och produkter kan skapa positiva och hållbara effekter för samhällsutvecklingen.

– Det känns mycket kul att de tycker vi gör något bra för samhällsutvecklingen. Förhoppningsvis ska uppmärksamheten också hjälpa till att inspirera unga i Enköping och i vår region att bli framtida entreprenörer, säger Peter Nilsson till UNT.

Stipendierna delades under tisdagskvällen ut på Sveriges innovationsriksdag där ledande politiker, andra beslutsfattare och företrädare för lärosäten, institut med flera deltar.

Artikelbild

| Peter Nilsson, APR Technologies

Peter Nilsson nominerades av den regionala inkubatorn Uppsala Innovation Centre.

I motiveringen från ÅForsk som tillsammans med Swedish Incubators & Science Parks utsett stipendiaterna, står bland annat:

”Peter Nilsson är en driven entreprenör med örat nära forskningsfronten inom sitt område. APR har visat att de även kan hitta applikationer och kunder för sin kylteknik utanför renodlade rymdkunder. Peter parar sina djupa ingenjörskunskaper med egna erfarenheter av framgångsrikt entreprenörskap.”

APR:s affärsidé är att utveckla teknik som reglerar temperaturen i satelliter. I januari skrev de ett 28-miljonerskontrakt med det franska rymdcentret Airbus DS och i förra veckan fick de sitt första kontrakt med den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

– Beställningen är från NASA Glenn Research Center som bland annat jobbar med system som används vid bemannade rymdfärder. Det är pengamässigt en mindre beställning, men ändå en strategiskt viktig referens för vår teknik och kompetens, samt att det är vår första beställning som sker med hjälp av vårt USA-kontor, säger Peter Nilsson.